Matavfall

Tack klimathjältar!

Matavfallet ger biogas som räcker mer än ett varv runt jorden

Sedan december 2014 samlar vi in matavfall för biogasproduktion. Nyttigt att veta för er som samlar in matavfall på Voxnegränd:

  • En brun påse rymmer som mest 2 kilo matavfall. När det rötats och omvandlats till fossilfri biogas kan det driva en gasbil i fyra kilometer, motsvarande bilvägen mellan Bagarmossen och Björkhagen.
  • Varje behållare rymmer cirka 60 kilo matavfall. Vi har fyra behållare som töms två gånger i veckan. Totalt producerar vi alltså cirka 480 kilo matavfall i veckan. På det kan en gasbil köra cirka 1 000 kilometer, lika långt som från Bagarmossen till Hamburg.
  • På ett år producerar vi cirka 25 000 kilo matavfall. På det kan en gasbil köra cirka 50 000 kilometer, lika mycket som ett och ett kvarts varv runt jorden. Det skulle också räcka till att driva en gasbuss 5 500 kilometer, motsvarande en fossilfri tur- och returresa från Bagarmossen till Barcelona för 50 passagerare.

(Uträknat av Jan Malmborg i föreningen.)

matavfall

Voxnegränd 1 insamlingsplats

Insamlingsplats blir det gamla sopnedkastrummet i höghuset. Ingången är från västra sidan av huset i backen. Ytterdörren öppnas med samma nyckel som till grovsoprummet.

Papperspåsar, hållare, skruvar, skrapa

Inne i korridoren finns våra tre matavfallskärl bakom den högra dörren. I korridoren finns all utrustning som behövs för att vi ska komma igång: Papperspåsar, papperspåshållare, skruvar till hållaren, samt skrapa för diskhon.

Hämtning av matavfall

Hämtningen av matavfall sker två gånger i veckan, på tisdagar och fredagar. OBS! Bara papperspåsar med matavfall eller löst matavfall kan läggas i kärlen.

Undrar du över något? Frågor besvaras av Jan Malmborg, Voxnegränd 7, 070-6201145, 08-911498.